Årets leverandør 2018

Årets leverandør 2018

Tekstilforums pris til årets leverandør går i år til 4Knits AS. Prisen ble delt ut i forkant av motevisningen i Norwegian Fashion Center på Fornebu tirsdag.

På få år har Siv Katralen gått fra å være tekstilagent til å lede et lite stykke norsk moteeventyr. Close to my heart startet med skjerf, og presenterer nå en full kolleksjon i sterk vekst. I tillegg har hun etablert søstermerket The8th. I 2017 passerte omsetningen 21 millioner.

Siv Katralen, Karolina Anna Kamola, Lena Elgaaen Madsenog Diana Obst mottar beviset på at de er årets leverandør 2018 av redaktør i Tekstilforum, Ove Hansrud. (Foto: Helene Remøy)

Det er en virksomhet og merker med sterk sosial profil den engasjerte sørlendingen leder. Siv elsker klatring og har reist rundt i verden for å bestige høye fjelltopper. Da hun kom til Nepal, ble hun fullstendig betatt av landet og innbyggerne.

Hun fikk stadig flere venner og kontakter, og utvidet stadig produksjonen. Siv så at mange, særlig kvinnene, levde under fryktelige forhold. Både på grunn av fattigdom, men også på grunn av sterke religiøse tradisjoner. Derfor har hun engasjert seg sterkt i flere humanitære, kvinnerelaterte prosjekter: Blant annet «Pads for school», hvor hun har satt i gang og vært med på å finansiere produksjon av stoffbind til jenter som nettopp har fått menstruasjon. Og hun har stått sentralt i en rekke andre hjelpeprosjekter etter den store jordskjelvkatastrofen som rammet landet hardt i 2015.

Siv Katralen har et brennende engasjement for barn og kvinner i Nepal og får en strålendemottakelse når hun kommer. (Foto: Julian Bound)

I tillegg har hun hjulpet til på ulike måter i gjenoppbyggingen etter jordskjelvkatastrofen for noen år siden: Rent vann, bedre skolegang og språkopplæring, innsamling av klær og utstyr, hjelp til kvinner som sliter med infeksjoner og skader etter fødsler.

Flere produksjonsland

Etter hvert som merket har vokst og blitt utvidet med søstermerket The 8th, har hun etablert produksjon i flere andre land, blant annet Kina, Tyrkia og Makedonia, Men fortsatt blir rundt 40 prosent av kolleksjonen produsert i Nepal.

Liten, men effektiv

Katralen er godt fornøyd med sin lille, men effektive organisasjon og takker dem hjerteligst for deres bidrag for å bli kåret til årets leverandør:

- Vi er en liten organisasjon, men vi jobber mye. Og det er nødvendig. I løpet av få år har det vært store forandringer i bransjen. Tempoet øker stadig. Derfor utvikler vi små ekspressleveringer i sesong for å komme tettere på markedet. Dette er en av årsakene til at vi ønsker å teste ut produksjon i land i Europa, for å kutte ned på transporttiden. Lena Madsen Elgaaen har vært med å bygge opp Close to my heart gjennom seks år, og står sammen med Diana Obst for salg og oppfølging av kundene. Lena kom rett fra Markedshøyskolen til 4knits, og er i dag en uvurderlig partner. Karolina Anna Kamola er min høyre hånd på design, sammen skaper vi Close to my heart. Karolina har betydd svært mye. Hun kom rett fra studiene ved Esmod i en alder av 22 år, har hatt en bratt læringskurve og har også designansvar for The8th.

Lena og Diana skapte i 2017 mange nye kunderelasjoner som naturlig nok skapte økt omsetning. I tillegg har nye produktgrupper som skinn og vevede plagg gjort kolleksjonen mer komplett, og vi har fått større plass hos våre forhandlere, sier Siv.

Ny barnekolleksjon

Og hun kan røpe at en helt ny kolleksjon er på gang: en babykolleksjon produsert i Nepal, i cashmere og fine, myke ullkvaliteter. – Vi holder på å utvikle den nå, og lanserer den til sommeren!

Årets leverandør

Tekstilforum kåret hvert år årets leverandør for å fokusere på leverandørenes rolle i verdikjeden: påproduktkvalitet, leveringskvalitet, servicekvalitet og deres rolle som gode samaarbeidspartnere og rådgivere ute i butikkene. Kåringen er basert på forslag fra butikene. I år kom det inn 30 forslag på kandidater.

Tidligere vinnere:

2BIZ, Ball Group, Fransa, Cream, Floyd, Freequent, Riccovero.

Artikkel skrevet av Tekstilforum:

https://tekstilforum.no/arets-leverandor/arets-leverandor-norsk-moteeventyr-med-sosial-profil/333594