Merinoull – slik bevarer du den unike kvaliteten lengst mulig

Merinoull – slik bevarer du den unike kvaliteten lengst mulig

Våre merinoullpagg er klassiske og designet for å vare lenge. Merinoull er et fornybart og høyt ettertraktet fiber med mange gode egenskaper som er skånsom mot selv den mest sensitive hud. Tar du godt vare på ditt merinoullplagg så vil plagget ta godt vare på deg. 

Ull har fantastiske egenskaper og er naturens eget tekniske fiber. Ullfiberen har små luftlommer som holder på varme og hjelper å regulere temperaturen din. Om vinteren holder ulla deg varm og god og ved varierende aktivitetsnivå eller temperatur ute vil ulla hjelpe deg å holde en stabil temperatur. Det unike med ull er at den også hjelper deg å holde varmen hvis du er våt. Ull taper ikke varme dersom den blir våt og kan holde på opptil 30% av sin egen vekt i fukt. Ull trekker fukt vekk fra kroppen din og ut i plagget. Dette gjør at du ikke oppleves våt eller klam om du er svett i et ullplagg og fortsatt vil holde deg varm og god.

Close to My Heart produserer plagg av merinoull i både Nepal og Kina. I Nepal produserer vi plaggene Joey, Julian, Jojo og Jonah på håndsstrikkemaskiner.


Ull inneholder naturlig lanolin. Lanolin har mange gode egenskaper og hjelper å smøre fiberen og gjøre den mykere. Visste du at ull også er en naturlig beskytter mot solen? Ull absorberer en mengde UV-stråler avhengig av farge og tykkelse på garnet som brukes i plagget ditt. 

 

Hvordan bevarer jeg kvalitetene i plagget mitt?

Det er mange fordeler med ull. Noe å huske på med ulla er at den er delikat og ikke like slitesterk som mange andre fiber. Den krever derfor at du tar godt vare på den slik at den kan følge deg i mange mange år. En av ullas store fordeler er at flekker og bakterier ikke så lett setter seg i plagget. Derfor trenger man ikke vaske ullen ofte. Prøv heller å lufte plagget etter bruk ved behov. Du kan gjerne gå en hel sesong uten å vaske ullplagget ditt og plagget vil være like fin og ren. 

I Kina produserer vi Palmer, Pixie, Lily, Bobby, Blair, Becca, Ballou og Berlin på merinoull. Her bruker vi den anerkjente garnprodusenten Biella/Sûdwolle.

Har du derimot fått en flekk på plagget anbefaler vi å vaske kun flekken og ikke hele plagget. Bruk en våt klut eller sitronsåpe for å få bort flekken. Vær forsiktig, ikke gni for hardt.. Dersom du velger å vaske plagget ditt så må du kun bruke ullprogram med kort sentrifuge – maks. 600 omdreininger,  med vaskemiddel for ull – ikke skyllemiddel, det ødelegger fibrene og kan forårsake hull. Maskinvask er som regel mer skånsomt enn håndvask, selv om mange tenker det motsatte. 

Alle ullplagg skal lufttørke. Tynne lette ullplagg kan henge til tørk. Tunge ullplagg må ligge flatt og bør strekkes til i formen dersom det har krympet for å få tilbake sin opprinnelige passform. 

 

Hvordan unngår jeg klesmøllarver?

Noe å være oppmerksom på, og da spesielt dersom man oppbevarer ullklær på loft eller bod når de ikke er i bruk, er å ta forholdsregler for å unngå klesmøll. Denne møllen kan spise på ullplaggene og lage hull dersom de får muligheten. 

Det er ikke lenger lov å bruke de tradisjonelle møllkulene grunnet miljøgift for å hindre at klesmøllarver sprer seg. Vi anbefaler derfor at man oppbevarer plaggene i tette beholdere av plast dersom man skal lagre ullplagg på loft eller bod. Slik vil man unngå problemer med klesmøll. Er du så uheldig at uhellet først er ute må fryse plagget i minst et døgn for å fjerne klesmøllen.

I Nepal er alle plaggene våre laget på håndsstrikkemaskiner. Her bruker vi også garn fra en av de mest anerkjente garnprodusentene i som heter Baruffa.

 

Hvorfor velge ull?

Ull er et gjennomgående allsidig materiale som, avhengig av ulla, passer til hver anledning. Hos Close to My Heart bruker vi det fineste merinoullet til våre plagg. Vi ønsker at det skal vare så lenge som mulig og gi mest mulig glede til våre kunder. 

Våre ullplagg som er laget med merinoull vil varme deg både om sommeren og vinteren. Ikke bare kan ulla hjelpe med å regulere temperaturen på huden, men den kan fange opp UV-strålinger avhengig av fargen og tykkelsen på ulla. Det unike med ull er også at den hjelper deg å holde varmen hvis du er våt. Ulla trekker fukten vekk fra kroppen din, slik at du ikke føler deg våt eller klam i ullplagget – og vil fortsatt holde deg god og varm! 

I tillegg til plaggene laget av merinoull, så har Close to My Heart mange andre plagg som er laget med blanding av merinoull og kasjmir, som også er produsert i Nepal. Blant disse plaggene finner du Frankie, Dylan, Luca, Bandha, Billie og Shanti. Du tar vare på disse plaggene på samme måte som med 100% merinoull.

Reparasjon av ditt plagg fra Close to My Heart 

Har du fått hull i ditt merinoullplagg som er laget i Nepal? Da kan vi tilby kostnadsfri reparasjon. Dette kan ta litt tid da plagget blir med Siv Katralen til Nepal på hennes neste reise, men vel verdt å vente på. Dette er både bærekraftig og billigere enn å kjøpe nytt. Våre dyktige kunstnere der stopper hullet perfekt på en måte man normalt ikke klarer selv, så plagget din oppleves som ny når du får den tilbake igjen.

Du kan sende inn plagget via forhandleren du kjøpte hos, eller ta direkte kontakt med Siv Katralen på siv@4knits.com