Nepal er et land som de fleste nok forbinder med Mount Everest og Katmandu. Landet er økonomisk fattig, men har en stor rikdom innen kultur, historie og håndverk. Dette er noe av grunnen til at Siv Katralen, grunnlegger av Close to My Heart, ble så glad i Nepal første gang hun besøkte landet. For et år siden fikk hun mulighet til å vise norske forhandlere hvorfor akkurat dette landet har en så viktig betydning for henne.
– Jeg ville vise mine forhandlere hvem som produserer klærne, hvordan de arbeider og alt det som ligger bak det mine forhandlere selger i butikkene sine, fortalte Katralen til Tekstilforum i 2022.
Produksjonen av plaggene foregår i fabrikker som betaler anstendig lønn med gode arbeidsforhold og sosiale vilkår for de ansatte. Eierne av fabrikken i Nepal kaller sine ansatte for kunstnere – det sier mye om respekten de har for teamet sitt. I 2022 ble også Åpenhetsloven iverksatt i Norge. Og hva er vel bedre enn å faktisk være åpne om ens egen produksjon til sine forhandlere og kunder?
Pravin, en av eierne av Yala Craft, fortalte om produksjonen og hvordan de jobber sammen med sine kunstnere og forskjellige klesmerker.
Fortryllet av landet som er større enn himmelen
Hele reisen ble planlagt i anledning tiårs jubileet til Close to My Heart – det var på tide at de mest trofaste og lojale forhandlerne fikk se hva som gjør produktene så spesielle.
– Det er store kontraster mellom Norge og Nepal. Ordet «håndlaget» får en helt ny betydning etter å ha opplevd hvordan produksjonen av Close to My Heart er lagt opp. Mye er laget for hånd, men samtidig er det godt å se at vi bidrar til å industrialisere et samfunn som sårt trenger utvikling og flere arbeidsplasser, spesielt for kvinner, sa Siv Heleen Grødem, eier av Suser i Sivet, til Tekstilforum etter turen.
Her introduserer Pravin (t.v.) Anita Shresta som er en av de flinke kunstnere på fabrikken. Siv Katralen, Birgit og Guro fra Ny & Ne, og Cathrine fra Cathinka’s Stue fikk se hvordan hvert enkelt plagg kvalitetssjekkes.
Det har hun helt rett i. Produksjonen i Nepal gjør at kvinner får en egen inntekt og kan bidra med å forsørge sine familier. Fabrikken, Yala Craft, ligger i et boligområde i Patan. Da Siv først kom hit, var fabrikken en helt vanlig bolig. Nå er både bygget og antall maskiner utvidet, og antall hender som håndlager de vakre genserne du får tak i hos en forhandler, i nettbutikken eller i den nye butikken på Kolsås senter har vokst. «Det er godt å se at vi bidrar til utvikling», ble det sagt blant forhandlerne til Tekstilforum. Siv Katralens gjester fikk se med egne øyne at plaggene de selv selger blir laget av ansatte som jobber under trygge forhold.
Rørt og ydmyk over det vi får oppleve sammen med Siv Katralen, skriver Kjersti Idland på butikkens Instagram, @Idland1869, som her fikk prøve seg på fargeprosessen på Yala Craft.
Forhandlerne fikk nøye gjennomgang av fargeprosessen på Yala Craft.
Flere av forhandlerne fikk til og med prøve seg på fargeprosessen! De var mange som innså hvor tungt dette arbeidet faktisk er. Her jobber Astrid og Åse fra Stil Lagunen med en nydelig grønn farge.
Reese-genseren blir til
Like før Close to My Heart og forhandlerne tok turen til Nepal ble det gjennomført en workshop, hvor forhandlerne fikk en utfordring de tok på strak arm – nemlig å designe helt nye plagg! Disse plaggene ble utviklet og presentert da de ankom Nepal. Plagget som var mest vellykket var en genser designet av Suser i Sivet. Hele prosessen ga et unikt innblikk i hvordan et design blir til, noe som nok er vanskeligere enn mange tror. Denne genseren har nå fått navnet Reese, og har nettopp ankommet Norge. Dette er det perfekte høstplagget med varme farger, strikket på håndstrikkemaskin i mykeste Kid Mohair.
Siv fra Suser i Sivet designet her sitt forslag til plagg for Close to My Heart. Både farger og tekstilprøver ble godt brukt i prosessen!
Kamilla viser frem farger og ulike typer tekstiler som kan brukes til å designe. Her hos Close to My Heart, workshop for forhandlerne som skal til Nepal.
Fra venstre: Cathrine fra Cathinka’s Stue sammen med Guro og Birgit fra Ny & Ne inspirert av hverandre og tidligere ideer i prosessen om å designe sitt plagg for Close to My Heart.
– Å se med egne øyne alt som Siv Katralen har fortalt i mange år var en fantastisk opplevelse. En ting er å høre om det, noe annet å faktisk å oppleve og se den vakre strikken bli til fra A til Å, fortalte Torunn Kristoffersen, eier av Centrum Sko i Kristiansand, til Tekstilforum.
For et år siden fikk forhandlere av Close to My Heart se håndstrikkemaskiner på nært hold, og oppleve den tidkrevende og tunge fargeprosessen med egne øyne. Dette er verdifull informasjon som vi håper og tror mange som bærer genserne med hjertet i nakken får vite om.
Torunn Kristoffersen, eier av Centrum Sko i Kristiansand, er takknemlig for å ha opplevd alt det Siv Katralen har fortalt om Close to My Heart, Nepal og plaggene som selges i butikker rundt i Norge.
Mye kultur og læring for å forstå bakgrunnen til Close to My Heart
Forhandlerne som fikk delta på denne turen fikk minner for livet. Fra workshop hos Close to My Heart for å lære mer om prosessen ved å finne farger og tekstil til ulike plagg – til en uke i Nepal hvor de fikk se hele prosessen, der en genser blir til fra en enkel tråd.
Turen til Nepal handlet mest om å kunne vise frem det flotte arbeidet som gjøres av kunstnerne til Yala Craft. Det var likevel viktig å kunne vise frem landet som Siv ble så glad i, og som er årsaken til at Close to My Heart fikk sine røtter her. Da reisefølget var på tur i Dhulikel fikk de oppleve en fantastisk utsikt over Himalaya, og i den godt bevarte byen Bhaktapur, fikk de alle en velsignelse av nonnen Mayani.
Her er forhandlerne i Dhulikel – på vei for å oppleve det mektige synet av Himalaya for første gang.
Det er vanskelig å finne ord som beskriver disse opplevelsene, det er så mange inntrykk og så mange nydelige mennesker i Nepal, skriver Siri Nymark fra @shoesandmorebysiri på Instagram.
Motebutikken SHOES & MORE på Aksdal senter har solgt produkter fra Close to My Heart siden oppstarten til klesprodusenten i 2011. Siri kunne stolt fortelle om det hun fikk se i Nepal, og hvordan arbeidsvilkårene til ansatte var. Det var en unik og sterk opplevelse for mange av forhandlerne å se den omtanken som ble lagt ned i hver detalj. Spesielt da forhandlerne fikk se at de små hjertene som er sydd i nakken på genserne blir filt en for en. Her er det fokus på kvalitet fremfor kvantitet.
– Etter denne turen selges produktene med enda større respekt, glede og ydmykhet, sa Siri Nymark til Tysvær Bygdeblad om det å selge Close to My Hearts produkter i hennes butikk på Aksdal.
De ansatte og deres gjester dannet gode minner gjennom sang, dans og muligheten til å dele erfaringer på tvers av kulturer.
Forhandlere og de kvinnelige kunstnerne samles for et gruppebilde før turen var over for denne gang med Close to My Heart.
– Det ble ei uke over all forventning, og som hverken jeg eller mine gjester noen gang vil glemme! Fra begynnelse til slutt var det en tilstedeværelse og ydmykhet for alt vi opplevde sammen, og i tillegg ble det knyttet tette vennskapsbånd som ikke hadde vært der uten denne turen, sier Siv og avslutter:
– Namaste.